De DAF YA126, ook bekend als WEP, 1-tonner of wapendrager, is een 4-wiel aangedreven legervoertuig uit 1956 met een unieke aandrijving, de zgn. H-aandrijving. Hij weegt (afhankelijk van de uitvoering) 3350 Kg (leeg) en mag met een klein rijbewijs bestuurd worden. Hij heeft als krachtbron een Hercules 4,62 liter, 6-cilinder in-lijn motorblok met zijkleppen.

De DAF YA126 is er in 3 verschillende basisuitvoeringen:

 • Wapendrager
  Om 6 manschappen met plunjebalen of een andere lading te transporteren.
  De wapendrager heeft een canvas, of pvc huif over de achterbak.
 • Ambulance
  Deze hard-top uitvoering is groter ten behoeve van het vervoer van 4 brancards. Deze auto is dus ook 50 centimeter langer dan andere uitvoeringen.
  Zeer luxe uitvoering: deze heeft verwarming.
 • Radiowagen
  De achterbak heeft ook een hard-top maar dezelfde "kleine" afmetingen als de wapendrager. Hierin onderscheiden we de FM- en de EZB-wagens, deze verschillen iets van bak. Qua apparatuur zijn er meer dan 2 verschillende uitvoeringen.

Op de ambulances na, kunnen alle modellen voorzien zijn/worden van een lier. Er zijn meer uitvoeringen zoals takelwagens, expeditiewagens, discowagens, brandweerwagens etc. Deze zijn echter niet origineel in die uitvoering door DAF gebouwd.

Een YA126 voelt zich prima thuis in ruw terrein met o.a. zand, water en veel blubber.
Een DAF in goede staat van onderhoud kan zonder problemen zeer zwaar belast worden. Zelfs verre reizen zijn mogelijk.

Het verwisselen van de krachtbron (motor met versnellingsbak, radiateur, dynamo, etc....) kan binnen 2 uur. Veel leden hebben een extra motor klaar staan voor het geval dat de huidige motor vervangen moet worden voor groot onderhoud of reparatie (voor de prijs hoef je het niet te laten). Met een DAF leer je snel anders denken.

De DAF YA126 is wat duur qua brandstofverbruik: 1:3,5 op liefst gelode benzine.
Velen hebben een LPG installatie ingebouwd. Deze is er ongeveer na 7000 kilometer financieel uit. Anderen hebben een diesel (DAF 475, 575, 615) of met wat passen en meten het 5,5 liter JXLD blok van een YA328 geplaatst.
De YA126 is een echte oldtimer (ouder dan 40 jaar), daarom hoeft er geen houderschapsbelasting betaald te worden en een oldtimer verzekering kost nog geen € 80,- per jaar. Dat maakt weer een hoop goed.