Hallo mede Daffers. Hierbij even mijn relaas over de stuurbekrachtiging die ik heb op mijn 126 heb gebouwd. Ook dit is eigenlijk al jaren geleden gebeurd maar doordat mijn Daf project lang heeft stil gelegen, tot een paar jaar geleden, ook niet mee gereden. Het stuurhuis en de hydro pomp komen van een Mercedes 609. Het voordeel van dit stuurhuis is dat het compact is, voldoende sterk, geen rare uitsteeksels aan zitten en het meerdere tapgaten heeft zodat je deze goed op een steun kunt bevestigen

Op deze foto is goed te zien dat ik de stuurhuis steun aan de schokbreker steun heb gelast. Dit omdat de krachten behoorlijk groter kunnen zijn op het chassis. Ook zit bij dit stuurhuis de sectoras boven de stuurworm, origineel zit deze er onder, waardoor de afstand sectoras chassis groter is en dus de krachten ook. Zelf had ik de ervaring dat het originele stuurhuis los was gewrikt. Verder heb ik de pitmanarm ingekort en een nieuw conisch gat gedraaid voor de bevestiging van de stuurkogel. De afstand hart sectoras hart stuurkogel hangt af van de maximale hoek verdraaiing van het stuurhuis. Ik heb dit met een plankje gedaan. Deze op de sectoras gemonteerd toen de pitmanarm nog gedemonteerd was. Je meet da afstand van de stuurstang van max. links naar max. rechts en op deze manier kun je de lengte van de pitmanarm bepalen. Hou wel rekening mee dat de afstand die ter hoogte van stuurkogel is, iets meer is dan nodig is om de wielen helemaal van links naar rechts te krijgen. De max. stuuruitslag wordt bepaald bij het wiel en niet door het stuurhuis.

Stuurhuis van voren gekiekt.

Het stuurwiel heb ik iets naar voren gezet. Het stuurwiel op een horizontaal plankje zover mogelijk naar voren geschoven en het stuurwiel is dus niet lager gekomen. Hierdoor komt er iets meer arm slag wat ik wel prettig vind, maar ja dat is persoonlijk natuurlijk. Het spreekt voor zich dat de stuurwiel as goed uitgelijnd moet worden met het stuurhuis, omdat de flexibele koppeling maar een kleine hoek verdraaiing aan kan.

Hier is de stuurpomp goed te zien. En de pijlen geven de boeten aan waarmee de hydro pomp steun aan het motorblok zit geschroefd.
Ook is goed de nieuwe aluminium poelie te zien van de waterpomp die ik gedraaid heb. De Waterpomp heb ik ongeveer 3,5 cm weten in te korten waardoor de originele radiateur weer op zijn vertrouwde plekkie gemonteerd kon worden.

Oliepomp steun van achtteren gekiekt.

Op deze foto kun je zien dat ik aan de achterkant en ook de voorkant op het chassis stukje ijzer heb gelast om het spoorstang draaipunt goed in te klemmen. Ik weet niet dat dit echt nodig is, maar ik vind de bevestiging niet super sterk.

Een kameraad van mij had een Ford Majoor met een DAF 575 diesel. Deze had ook stuurbekrachtiging en de oliepomp zat achterop de grote gelijkstroom dynamo geschroefd. Kan een oplossing zijn en is veel door DAF toegepast.

Het stuurhuis bediend de hydro klep op de stuurcilinder. De trekker stuurde heel prettig en ook op snelheid behoorlijk strak. Dit oude ding reed wel ruim 50km/h. Ik weet niet dat dit een oplossing is voor onze DAF
Dit is even beknopt mijn verhaal en verder kan ik nog zeggen dat deze stuurbekrachtiging bijzonder prettig stuurt. Ook heb ik al een voorbeeld voorbij zien komen van elektrische bekrachtiging. Ik ben erg nieuwsgierig hoe dit uitpakt. Wil je er een stuurbekrachtiging op sleutelen of juist niet, hoe dan ook ik wens iedereen veel stuur plezier.
