
De YA-126 in deze restauratie is niet van mij. Ik heb ook niet een achtergrond met auto's, maar wel een militaire achtergrond en ook met van niets iets moois maken. Zo werkte ik bijvoorbeeld in een museum, waar oude dingen werden binnengebracht waar je totaal niet idee bij had dit heeft een waarde. Zo leerde ik met oude meubels dat daar een was of beits op zit, en dat je dat niet kunt schuren omdat je schuurpapier volloopt en je nog niet opschiet.
Zo leerde ik dus met glas de was te verwijderen en ook verf vele oude verflagen, je verwijderd het maar je raakt niet het materiaal zelf dus beschadig je het ook niet. Als het ontdaan is van verf kun je het op die manier opnieuw gronden en in de verf beits zetten. De YA-126 staat langs de openbare weg, druk langsrijdend verkeer en niet de ruimte om uitgebreid vanalles neer te zetten. Er is een stoep, waar de YA-126 langs staat en ik kan rond het voertuig lopen. Met de eigenaar wat dingen goed afgesproken wat ik kan doen, en hoe ik het ga aanpakken. Er zitten vele VELE lagen verf op de YA-126, ook echt geen idee wat ik onderweg nog tegen ga komen. Wat ik nog niet weet is hoe de eigenaar aan de YA-126 is gekomen. Heeft hij het gekocht particulier of vanaf de domijnen??
Nu ik voorlopig zonder stroom zit en ook niet zelf beschik over schuurtollen schuurmachines afbranders en dergelijke kan ik enkel schuren met het handje en werkt het met de glastechniek heel erg goed. Ben begonnen aan de bestuurders kant. Dat is zolang ik het uithoud, want het kan bloedheet worden in de felle zon. dus dan zoek ik een hoekie waar ik even kan bijkomen en zo wat te doen aan de andere kant. Moet er later ook zijn, en dan heb ik al een deel gedaan. Ik beperk me nu tot zeg maar de voorkant van de WEB. Weet iemand waar de afkorting WEB voorstaat??

Hier een duidelijke foto net onder de deur. Daar ben ik begonnen om verflagen te verwijderen. Rustig op gemak, stukje voor stukje. Tot op de primerlaag of als het er slecht uitziet dan tot blank metaal. Echt goed volhouden om stuk voor stuk te doen. Om niet te lang in zelfde houding te zitten ook iets zoeken en daar iets doen. Aan het begin Is hier al te zien dat het met de oude verf niet lekker meer zit. verf bladerd af of het is verweerd dat het daardoor ook loslaat in stukjes.

Hier heb ik al wat gedaan met glastechniek. kleine krassen zie je nog in de oudere verflaag. Met schuren verdwijnt dat wel weer.
Ter bescherming spuit ik er een primer op. niet duurste van het duurste, maar een primer want het is voor tijdelijke bescherming tegen regen.


Deze foto toont duidelijk hoe ik met glas de kant waar je tegenaan kijkt helemaal heb gedaan tot op blank metaal.

Wat ik beschrijf met glas, dat ziet er zo uit. Meest heb ik glas afval van de plaatselijke glashandel. qua dikte van het glas zit wel verschil in, maar meest toch raam glas 2 a 3mm dikte. Dikker heb je ook, maar dat krijg je niet makkelijk stuk. Het stuk glas wat ik stuk maak is hanteerbare grote. leg het op een krant, sla de krant vervolgens dicht en dan kun je er met een hamer op slaan. De stukken die je dan hebt dat kun je dan gebruiken om de oude verflagen te verwijderen. Je merkt vanzelf dat een zijde stomp raakt, en dan neem je andere zijde of je draait het om. Alle zijden gehad gooi ik het weg, ik heb hiervoor uit de super bakjes waar energy drinks in staan. eentje groter waar ik de scherven in doe, de andere waar ik gebruikt in doe zodat ik einde van de dag het glas met gemak kan weggooien, bij voorkeur in de glasbak, maar dat heb je niet overal gelijk in Nederland.

Hier zie je het wat ik maar noem het schaafsel van de afgeschraapte verf. Op de YA zitten nog de lampen en dergelijke. Daar werk ik nu even omheen. later kan ik dan samen met de eigenaar dat soort dingen er veilig afhalen. en dan de laatste stukken doen.


Ik hoop dat dit een aardig begin is van het verslag retauratie YA-126. Gedurende dat ik bezig ben maak ik nog meer foto's van de vorderingen van de restauratie. Reakties zie ik graag tegemoet!!